PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi
PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, 2011 yılından itibaren Phaselis Antik Kenti özelinde Akdeniz Havzası’nın ve Anadolu Coğrafyası’nın kültür tarihsel birikimini zamandizinsel bir perspektif içerisinde inceleyen bilim insanları, araştırmacılar ve uzmanlar için tartışma platformu oluşturan disiplinlerarası süreli bir yayın organı olmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda kentin yerleşim ve alan arkeolojisi özelinde bir düzineden fazla ekip tarafından yürütülen multi-disipliner çalışmaların sonuçları periyodik olarak Phaselis dergisi aracılığıyla konuya ilgi duyan kişilerin ve akademisyenlerin bilgisine sunulmaktadır.
Dergide değerlendirmeye alınan doğa ve fen bilimlerine ait bütün çalışmalar sadece Phaselis özelinde olmak kaydıyla yayımlanır. Bunlar kentin flora ve fauna’sından ekoloji ve çevreye, mantar ve liken araştırmalarından, balık, kabuklu deniz canlıları, yosunları ve jeomorfolojisine değin geniş bir yelpaze oluşturur. Böylelikle Phaselis kazı-yüzey araştırmalarından elde edilen/edilecek antropolojik, zoolojik, paleobotanik buluntuların, polen analizlerinin ve arkeometrik çalışmalarının sonuçlarıyla şimdiye kadar elde edilen referanslar karşılaştırılarak kentin ekolojik, çevresel ve iklimsel değişim – dönüşümlerine ışık tutacak verilere ulaşılacaktır.
Bununla birlikte derginin ana eksenini eskiçağ tarihi odaklı makaleler oluşturmaktadır. Bu bağlamda dergide Doğu Akdeniz Havzası ve Anadolu Coğrafyası özelinde kaleme alınan arkeolojik, tarihsel, epigrafik, nümismatik ve tarihsel coğrafya içerikli makaleler yayımlanacaktır. Bunun nedeni tarihi coğrafik lokalizasyonu nedeniyle Doğu Akdeniz Havzası’nda Lykia-Pamphylia sınırında konumlandırılmış olan Phaselis’in zaman içinde – longue durée – bazen Lykia (MÖ 130-100 ve MÖ 46 sonrası) bazen de Pamphylia bölgesi yerleşimleri arasında sayılması, Principatus Dönemi’nde (MS 43 yılında provincia Lycia; MS 72-73 yılında provincia Lycia et Pamphylia) ise, söz konusu eyaletlere dahil edilmiş olmasıdır. Bu bağlamda biz de Doğu Akdeniz ve Anadolu kültürlerini ele alan eskiçağ tarihinin her disiplinine ait bilimsel makaleleri dergimizde yayımlamayı amaçlamaktayız.
Doğu Akdeniz deniz ticaret rotaları üzerinde yer alan Phaselis, ticaret ve yük gemilerinin yanaşmasına elverişli, korunaklı üç limanı ve lagünüyle yüksek emtia hacmine sahip bir emporion olarak dikkatleri üzerine çeker. Öyle ki, Phaselis’in Doğu Akdeniz ve Anadolu kültürleriyle ekonomik, sosyokültürel, politik ve mekansal boyutları olan bağlantılarını antik çağlardan ortaçağa kadar kesintisiz bir şekilde takip etmek mümkündür. Phaselis bu yapıların farklı düzeylerde bir araya geldiği, zaman içinde değişen ve dönüşen, bağlam ve süreç bağımlı açınımlarının kronolojik bir perspektif içinde izlenebilen nadir kentlerden biridir. Bu bakımdan dergimizin ana amacı; Phaselis’in tarih, arkeoloji ve yerleşim arkeolojisi üzerinde bir tam görünüm –panoptikon– yaratarak, eşsiz çevresel, coğrafi ve kültürel değerlere sahip UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesinde yer alan Phaselis’i asıl listeye dahil etmek ve gelecek kuşaklara en az zarar görerek ulaşmasına katkıda bulunmaktır.
Kent tarihi araştırmalarının sistemli ve sürdürülebilir kılınması, ortaya çıkacak sonuçları doğrudan etkileyebilen son derece kritik bir öneme sahiptir. 1811 yılından itibaren, farklı amaç ve doğrultularda yerli ve yabancı bilim insanları tarafından kesintilerle ilerleyerek 2000 yılına değin süre gelen Phaselis araştırmalarında bu iki temel unsurun eksikliği hayli belirgin bir görünüm kazanır. Bu özverili çalışmalar, bilimsel nitelikleri açısından son derece verimli olmalarına karşın, belirli bir süreklilik gösteremedikleri için kentin ve hinterlandının tarihsel coğrafyası ve yerleşim arkeolojisinin gerek bölgesel gerekse Akdeniz özelindeki konumunun kavranmasına olanak sunacak ayrıntıya inememişlerdir. Sonuç itibariyle Phaselis’in keşfinin 200. yılında başlattığımız Phaselis yüzey araştırmaları ve kazıları ışığında önceden saptanmış tanımlı amaç ve hedefler çerçevesinde, sistemli süreçler yoluyla toplanan yeni verilerin farklı araştırma grupları tarafından bilimsel olarak ele alınmasına ve envanterlenmesine odaklanılmıştır. Bu şekilde Phaselis’le ilgili bilimsel veriler, hipotezler, öngörüler ve gerçeklerin periyodik olarak Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi aracılığıyla bilim insanlarının ve entelektüellerin bilgisine sunulacaktır. Bu yönden bakıldığında, bir grup idealist akademisyen tarafından çıkartılan bu bilimsel dergi öncül ve ardıl araştırmalar için bağlayıcı; gelecekteki çalışmalar için yönlendirici bir temel teşkil ederek Phaselis özelinde bütüncül bir araştırma birikiminin oluşturulmasına olanak sunacaktır.
Künye
e-ISSN: 2149-7826
Yayın Sıklığı: Yılda Bir
Yayın Tarihi: Aralık
Yayın Dili: Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca
Yayın Kurulu
Yayın Sahibi
Prof. Dr. Murat ARSLAN
Baş Editör
Prof. Dr. Murat ARSLAN
Phaselis Kazı Başkanı
Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Antalya – Türkiye
Danışma Kurulu
Prof. Yun Yong Soo
Director of Institute for Mediteranean Studies, Busan University, Busan – Güney Kore
Prof. Dr. A. Vedat ÇELGİN
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, İstanbul – Türkiye
Prof. Dr. Osman ERAVŞAR
Akdeniz Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, Antalya – Türkiye
Prof. François de CALLATAY
Royal Library of Belgium & Université libre de Bruxelles, Faculté de Philosophie et Lettres, Bruxelles
Prof. Dr. Serra DURUGÖNÜL
Mersin Üniversitesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Mersin – Türkiye
Prof. Dr. Burcu ERCİYAS
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yerleşim Arkeolojisi, Ankara – Türkiye
Prof. Dr. Peter Franz MITTAG
Universität zu Köln, Historisches Institut – Abteilung für Alte Geschichte, Köln – Almanya
Prof. Dr. Turhan KAÇAR
Medeniyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, İstanbul
Prof. Dr. Owen Doonan
California State University, Mediterranean and Black Sea Archaeology, Northridge– California/USA
Prof. Dr. Muzaffer DEMİR
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Muğla
Prof. Dr. Kaan İREN
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Muğla
Yayın Editörü
Doktorant Uğurcan ORHAN
Phaselis Kazısı Kazı Başkan 2. Yrd. – Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Antalya – Türkiye
Yayın Politikası
PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, uluslararası indeksli, hakemli, elektronik (online) bir dergi olup Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri ve Phaselis Kazı ekibi tarafından yayımlanmaktadır.
- Dergi, Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı bir grup idealist akademisyen tarafından hazırlanmakta ve e-dergi formatında yayımlanmaktadır.
- Kabul edilen makalelerden ve editoryal değerlendirmelerden herhangi bir ücret talep edilmez.
- Dergi hiçbir çıkar gözetmez.
- Açık erişimli ve ücretsizdir.
- Parayla satılmaz.
- Değerlendirme süreci biten makaleler derginin web sitesinde (journal.phaselis.org) yıl boyunca ilgili sayının içinde (Sayı IV: Ocak-Aralık 2018) yayımlanır.
- Aralık ayı sonunda ilgili yıla ait sayı tamamlanır.
- Dergide yayımlanan eserlerin sorumluluğu yazarlarına aittir.
Açık Erişim
Açık erişim politikasını benimseyen Phaselis yıl boyunca elektronik (online) ortamda yayımlanan yıllık bir dergidir.
PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’nde bulunan içeriklerin tümü kullanıcılara açık, serbestçe/ücretsiz “açık erişimli” bir dergidir. Kullanıcılar, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin almaksızın, dergideki makaleleri tam metin olarak okuyabilir, indirebilir, dağıtabilir, makalelerin çıktısını alabilir ve kaynak göstererek makalelere bağlantı verebilir.
PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi uluslararası indeksli, hakemli, elektronik (online) bir dergidir. Dergide yayımlanan eserlerin sorumluluğu yazarlarına aittir.
Taranma
PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi aşağıda yer alan indeksler tarafından taranmaktadır.
- ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities)
- Index Copernicus
- DOAJ (Directory of Open Access Journals)
Telif Hakkı ve İzinler
- Yazarlar, kullandıkları kaynak ve materyallerin (resim, fotoğraf, grafik etc.) telif hakkı ve kullanım izinlerini kontrol etmekle sorumludur. PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, telif hakları konusunda doğacak sıkıntılardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Yazar(lar) bu konuda sorumluluğu kabul etmiş olurlar.
- PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, açık kaynak erişim politikasını benimsemektedir. Bu nedenle dergideki tüm makalelerin içeriği erişime açıktır.
- Makale gönderimi, değerlendirme süreçleri ve yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmez.
- Dergide yayınlanan tüm makaleler “Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına tabidir. Bu lisans ile taraflar, PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan tüm makaleleri ve görselleri; atıfta bulunarak dağıtabilir, kopyalayabilir, üzerinde çalışmalar yapabilir, yine sahibine atıfta bulunarak türevi çalışmalar yapabilirler.
Lisans hakkında daha fazla bilgi almak için bk.: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.tr
- Phaselis, yayımlanan içeriklerin telif hakkına sahiptir. Bu hakkı, yazarlardan çalışmalarına ilişkin imzalı olarak alınan Telif Hakkı Devir formu ile edinmektedir. Bütün yazarlar, makaleleri editör ve hakem sürecini geçtikten sonra yayınlandığında, telif hakkının PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’ne ait olduğunu, açık kaynak erişimini ve CC BY-NC-SA 4.0’ın koşullarını kabul etmiş olurlar.
Arşiv
Phaselis’e ait tüm sayılar Phaselis Araştırmaları veritabanı ve Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü dijital arşivlerinde saklanmaktadır.
Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç
Madde 1–
(1) Bu yönerge; Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki bir grup idealist akademisyen tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Phaselis Araştırma İstasyonu’nda
yayımlanan Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’nin (eISSN: 2149-7829) amaçlarına, faaliyet alanlarına, kurullarına, kurullarının görevlerine, çalışma şekillerine, bilimsel etiğine ve sürelerine ilişkin usul ve esasları düzenler.
Kapsam
Madde 2–
(1) Bu yönerge; Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi amaçlarına, faaliyet alanlarına, kurullarına, kurullarının görevlerine, çalışma şekillerine, bilimsel etiğine ve sürelerine ilişkin hükümleri kapsar.
(2) Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi yılda bir kez elektronik olarak ‘Uluslararası İndeksler tarafından taranan Hakemli Dergi” statüsünde yayımlanmaktadır. 2015 yılında Prof. Dr. Murat ARSLAN tarafından kurulan dergi 01.01.2017 tarihinden itibaren Erih Plus, 2018 yılından itibaren ise Copernicus gibi uluslararası indeksler tarafından taranmaktadır.
- Kabul edilen makalelerden ve editöryal değerlendirmelerden herhangi bir ücret talep edilmez.
- Dergi hiçbir çıkar gözetmez.
- Dergi Akdeniz Üniversitesine bağlı bir grup akademisyen ile Disiplinlerarası Phaselis Kazı ve Yüzey Araştırmalarını yürüten ekip üyeleri tarafından, Akdeniz Üniversitesi Phaselis Araştırma İstasyonu’nda yayımlanır.
- Açık erişimlive ücretsizdir.
- Parayla satılmaz.
- Değerlendirme süreci biten makaleler derginin web sitesinde (journal.phaselis.org) yıl boyunca ilgili sayının içinde (Sayı VII: Ocak-Aralık 2021) yayımlanır.
- Aralık ayı sonunda ilgili yıla ait sayı tamamlanır.
- Dergide yayımlanan eserlerin sorumluluğu yazarlarına aittir.
Dayanak
Madde 3–
5187 sayılı Basın Kanunun 4, 5, 6, 7. Maddeleri uyarınca.
Tanımlar
Madde 4–
(1) Bu yönetmelikte geçen;
- a) Dergi: Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’ni,
- b) Yayın Sahibi: Phaselis Dergisinin Yayın Sahibini
- c) Baş Editör: Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’nin Baş Editörünü,
ç) Editör: Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’nin Editörlerini,
- d) Kazı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Kazı Başkanlığı’nı,
- e) Yüzey Araştırmaları: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yüzey Araştırmaları Başkanlığı’nı ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Derginin Amacı
Madde 5–
(1) PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, 2011 yılından itibaren Phaselis Antik Kenti özelinde Akdeniz Havzası’nın ve Anadolu Coğrafyası’nın kültür tarihsel birikimini zamandizinsel bir perspektif içerisinde inceleyen bilim insanları, araştırmacılar ve uzmanlar için tartışma platformu oluşturan disiplinlerarası süreli bir yayın organı olmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda kentin yerleşim ve alan arkeolojisi özelinde bir düzineden fazla ekip tarafından yürütülen multi-disipliner çalışmaların sonuçları periyodik olarak Phaselis Dergisi aracılığıyla konuya ilgi duyan kişilerin ve akademisyenlerin bilgisine sunulmaktadır.
Derginin ana amacı; Phaselis’in tarih, arkeoloji ve yerleşim arkeolojisi üzerinde bir tam görünüm –panoptikon– yaratarak, eşsiz çevresel, coğrafi ve kültürel değerlere sahip UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesinde yer alan Phaselis’i asıl listeye dahil etmek ve gelecek kuşaklara en az zarar görerek ulaşmasına katkıda bulunmaktır.
Derginin İçeriği
Madde 6–
(1) PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca yayın yapan hakemli, disiplinlerarası ve uluslararası bir dergidir.
(2) PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen yazılar, aşağıda verilen ölçütlerden en az birine uygun olmalıdır:
- a) Kendi alanında uygun araştırma, yöntem ve modeller kullanılarak hazırlanmış, alanında bir boşluğu dolduracak özgün çalışma koşullarını taşımalıdır.
- b) Daha önce yayımlanmış bir yazıyı değerlendiren, eleştiren, bu konuda yeni ve dikkate değer görüşleri ortaya koyan araştırma veya inceleme olmalıdır.
- c) Kavramsal, yöntemsel ve/veya teorik yaklaşımların özgün bir biçimde değerlendirildiği çalışmalar olmalıdır.
ç) Diğer dillerde yayımlanmış olan temel makalelerin çevirileri olmalıdır.
- d) Alanında katkı sağlayacak nitelikte bir kitap değerlendirmesi veya eleştirisi olmalıdır.
(3) Hakem incelemesi için dergiye gönderilen yazılar daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
(4) Makale içerisinde ilk kez tanıtılan eserlerin yayın izni mutlaka ilgili kazı/yüzey araştırması başkanından, müze müdüründen ya da Kültür Bakanlığı’ndan alınarak, Dergi Yayın Kurulu’na iletilmelidir.
(5) Makale içerisinde ilk kez tanıtılan eserler özel şahısların koleksiyonlarına ait olmamalıdır.
Teşkilat ve Organizasyon
Madde 7–
(1) Derginin yönetim organları şunlardır;
a) Yayın Sahibi ve Görevleri
b) Baş Editör ve Görevleri
c) Editörler ve Görevleri
ç) Danışma Kurulu ve Görevleri
d) Sekreterler ve Görevleri
e) Redaktörler ve Görevleri
Dergi Sahibinin Görevleri ve Görev Süreleri
Madde 8–
a) Aksini talep etmediği sürece görevini sürdürmeye devam eder. Kurucu Yayın Sahibi hiçbir dış müdahale olmaksızın, bağımsız bir şekilde dergiyi yönetir. Atamaya tabi değildir ve istemediği sürece yerine başkası geçirilemez.
b) Derginin bilimsel anlamda tüm yönetimini üstlenen Baş Editörünü atar.
Dergi Baş Editörünün Görevleri ve Görev Süreleri
Madde 9–
- Baş Editör; derginin amaçları kapsamında etik kurallara bağlılık, bilimsel nitelik, editöryal deneyim gibi kriterler çerçevesinde uygun görülen öğretim üyeleri arasından, görevini sürdürmekte olan veya en son görev yapmış bulunan Baş Editör tarafından atanır.
- Dergide eş zamanlı olarak sadece bir Baş Editör görev yapabilir.
- Derginin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir biçimde yürütülmesinden, bütün etkinliklerin gözetim ve denetiminden ve nihayetinde derginin yayımlanmasından birinci derecede sorumludur.
- Derginin yayın politikasını belirler ve bu politika ile ilgili olarak editörlerin katkılarını alır.
- Derginin zamanında, bilimsel ve teknik açıdan eksiksiz basılmasını sağlamakla sorumludur.
- Dergi sürecinin tüm aşamalarıyla yakından ilgilenir ve bu sürecin hızlı, titiz ve etik anlayışa uygun bir biçimde yürütülmesini sağlar.
- Dergiye gelen özel sayı önerilerini değerlendirmek, derginin işleyişi ile ilgili sorunları çözmek ve derginin vizyonunu geliştirmek amacıyla gerekli durumlarda derginin ilgili kurullarını toplar ve bu toplantıya başkanlık eder.
- Dergiye gelen makalelerle ilgili ilk değerlendirmeyi yapar; gelen makaleyi konu ve dergi ilkeleriyle uyumu açısından inceledikten sonra hakemlik sürecine dahil edebilir veya dergi için uygun olmadığına karar vererek reddedebilir.
- Kabul edilen makaleleri bilimsel geçerlilik, dil bilgisi, üslup ve imlâ yönünden inceler veya redaktörler tarafından incelenmesini denetler.
- Editörleri, Yardımcı Editörleri veya Alan Editörlerini belirler; gerekli durumlarda bu kurullarda yer alan kişileri değiştirebilir.
- Derginin yayın politikalarına ilişkin kararlarda dergi kurullarına danışır ve genel eğilimleri de göz önünde bulundurarak son kararı verir.
Editörler, Yardımcı Editörler ve Alan Editörleri’nin Görevleri ve Görev Süresi
Madde 10–
- Tüm editörler, Baş Editörün çizdiği çalışma planı çerçevesinde ilgili işleri yürütmekle görevlidir.
- Dergi sürecinin hızlı, titiz ve etik anlayışa uygun bir şekilde sorunsuz yürütülmesi ve derginin zamanında ve eksiksiz basılması hususlarında Baş Editöre yardımcı olmakla sorumludur.
- Derginin bilimsel akışına ve yayımlanmasına ilişkin her türlü değerlendirme ve önerileri görüşürler.
- Bu çerçevede görüş bildirir ve önerilerde bulunurlar.
- Derginin yayın yaptığı alanlarda hakemlik sürecine alınması uygun görülen makaleler için Baş Editöre hakem önerilerinde bulunurlar.
- Derginin yayın politikası, işleyişi, yayın ilkeleri ve yazım kurallarının belirlenmesinde görüşte bulunmak ve karar almakla sorumludurlar.
- Tüm editörler arasında görev unvanı, kadro derecesi vb. farklılıklardan dolayı, yetki ve sorumlulukları açısından özel bir ayrıcalık bulunmamaktadır.
- Görev süreleri Baş Editör tarafından belirlenir.
Danışma Kurulunun Görevleri
Madde 11–
- Danışma Kurulu, uygun hakemlerin bulunması, derginin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımı ve diğer bilimsel ve teknik konularla ilgili dergiye danışmanlık yapar.
- Derginin bilimsel içeriğinin ve kalitesinin geliştirilmesi için öneriler getirir.
- Bu doğrultuda dergiye nitelikli makale başvurularının gelmesi için temaslarda bulunur.
- Danışma Kurulu üyeleri, kurulun görev kapsamına giren konularda deneyim kazanmış ve/veya derginin kapsadığı bilimsel alanlarda uzmanlaşmış, akademik etiğe bağlı ve dergiyi uluslararası düzeye taşıyabilecek nitelikte kişilerden seçilir.
- Bu kurulun seçiminde ve gerçekleştirilecek değişikliklerde Baş Editör yetkilidir.
Dergi Sekreteri/leri/nin Görevleri
Madde 12–
- Dergi Sekreterleri, derginin çeşitli kurulları arasında koordinasyonu sağlayarak derginin tüm birimlerinin eşgüdümlü çalışmasına yardımcı olur.
- Derginin e-posta adresine (phaselis@akdeniz.edu.tr) gönderilen elektronik mesajları okumak, cevaplamak ve telefon aramalarını gerçekleştirmek zorundadır.
- Derginin dosyalama, fotokopi ve diğer sekreterlik işlerini yürütür; dosyalama işlemlerini zamanında, eksiksiz ve denetime açık bir şekilde yapmakla sorumludur.
- Raporlarını iletmeyen hakemlere ve yayın ilkeleri gereği düzenlemeleri yapmakta geciken yazarlara periyodik hatırlatmalarda bulunur.
- Bu kurulun seçiminde ve gerçekleştirilecek değişikliklerde Baş Editör yetkilidir.
Redaksiyon Kurulu’nun Görevleri ve Görev Süresi
Madde 13–
- Redaksiyon Kurulu, derginin yayım yaptığı dillerde yazım ve imlâ kurallarına hakim olan kişilerden seçilir.
- Yayıma kabul edilen tüm makaleleri imlâ, dil bilgisi ve derginin yazım kurallarına uygunluğu bakımından gözden geçirir ve gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlar.
- Yayıma kabul edilen makalelerin özetlerinin hazırlanması ve mevcut çevirilerin düzeltilmesinden sorumludur.
- Redaktörlerin ataması ve görev süreleri Baş Editörün yetkisindedir.
Yayın Editörleri ve Görevleri
Madde 14–
- Yayın Editörleri, dergi sayılarının teknik yönden yayıma hazırlanıp basılmasından sorumludurlar.
- Basılmasına karar verilen makalelerin zamanında basımını sağlamak, basım işlemlerinin gecikmesi ve aksamasına neden olabilecek sorunları ve çözüm önerilerini Baş Editöre zamanında duyurmakla yükümlüdürler.
- Derginin internet sayfasında gerçekleştirilecek güncellemeleri yapmakla sorumludurlar.
- Derginin yer aldığı dizinlerdeki güncellemeleri yapmak ve başvuruda bulunulacak dizin veya dizinlere ilişkin süreci yürütmekle görevlidirler.
- Yayın Editörlerin belirlenmesi ve görev süreleri Baş Editörün yetkisindedir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Makale Kabulu, Yayın Aşamaları ve Akademik Etik Kurulları
Madde 15–
- Dergiye gönderilecek makalelerin; alanında bir boşluğu dolduracak özgün, yeni buluntular ve yaklaşımlar içeren metodolojik bir çalışma olması veya daha önce yayımlanmış çalışmaları değerlendiren, konuya ilişkin dikkate değer görüşler ortaya koyan analitik bir inceleme olması şarttır.
- Dergiye gönderilen çalışmaların yayımlanabilmesi için daha önce başka bir dergi/kitapta yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başvurulmamış olması gerekmektedir. Dergiye gönderilecek makalelerin derginin yazım kurallarına uygun hazırlanmış olması gerekir.
- Dergide yayımlanan makalelerin bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazarlara ait olup bu konuda dergi ve editörler sorumlu tutulamazlar. Dergide yer alan makaleler herkesin kullanımına açıktır, kaynak göstermek kaydıyla her çeşit aktarma yapılabilir. Dergiye gönderilen makaleler için hiçbir şekilde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Yayın İlkeleri
Madde 16–
- Gönderilen makalenin başka bir dergi/kitapta yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başvurulmamış olması gerekmektedir. Metin yazılırken 12 punto (dipnotlarda 10 punto) Times New Romans (PC ve Macintosh) yazı fontu kullanılmalıdır.
- Makale içerisinde bulunan Hellence ya da diğer özel karakterler için Aisa Unicode fontu kullanılmalıdır.
- Dipnotlar her sayfanın altında, makalenin başından sonuna kadar sayısal süreklilik izlenecek şekilde verilmelidir.
- Makalelerde kullanılacak olan tüm resim, çizim ve harita gibi görsel veriler için sadece (Fig.) kısaltması kullanılmalı ve figürlerin numaralandırılmasında süreklilik gözetilmelidir. Bu nedenle levha, resim, çizim, şekil ve harita gibi farklı ifade ve kısaltmalar kullanılmamalıdır.
- Tüm figürlerin (tablo, şekil, grafik, fotoğraf, resim, çizim ve haritaların) kullanımına metin ve sayfa bütünlüğünü bozmayacak şekilde yer verilmelidir. Figür yazısı, figürün altında 10 punto büyüklüğünde ve italik yazılmalıdır.
- Makalelerin e-posta yoluyla phaselis@akdeniz.edu.tr ya da A4 boyutlu kâğıda basılı kopya ve dijital (CD-DVD) olarak gönderilmesi gerekmektedir.
- Görsellerinin ise metinden bağımsız, .jpeg veya .tiff formatında, çözünürlüğünün 300 dpi’dan az olmaması gerekmektedir.
- Makalenin özetinde en az 150, en fazla 200 kelime kullanılmalı; çalışmaya duyulan gereksinim, kaynak taraması, yöntem, bulgular ve sonuçlarla birlikte çalışmanın alt başlıklarının ve içeriğinin tanımı yer almalıdır.
- Makalede en az 4, en fazla 6 anahtar kelime kullanılmalıdır.
- Türkçe makalenin özeti Türkçe ve İngilizce, Türkçe haricindeki makalenin özeti ise yazım dili ve Türkçe olmalıdır.
- Başvuru formunda, yazarın ad ve soyadıyla birlikte akademik unvanı, görev yaptığı kurumun adı, yazışma ve e-posta adresi, ORCID numarası, telefon ve varsa faks numaraları eksiksiz olarak belirtilmelidir.
- Dipnotlar metinde sayfa altında verilmeli, kaynakça bölümü makalenin sonunda yer almalı ve metinde kullanılan kısaltmalar burada açıklanmalıdır.
- Metinde kullanılan kaynaklar; Harvard stili referans verme sistemi baz alınarak oluşturulmuş derginin yazım ilkelerine, kısaltma ve dipnot ile bibliyografya verimine (yazar soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, varsa levha, figür, no.) şeklinde kısaltma olarak verilmelidir, bir defa kullanılan yayınlar için de aynı kurala uyulması gerekmektedir (Bk. Yazım Kuralları).
- Latin alfabesiyle yazılmamış yayın isimleri gibi yazar isimleri de orijinal alfabesiyle yazılmalıdır.
- Makale içerisinde bulunan ara başlıklarda ilk harf hariç, küçük harf kullanılmalı ve koyu (bold) yazılmalıdır.
- Dipnot ve kaynakça bölümünde bir yazarın aynı yılda yayımlanmış birden fazla yayınına atıfta bulunulacaksa yıldan sonra alfabenin başlangıç harfinden başlamak kaydıyla küçük harf eklenmelidir.
- Makalelerde yüzyıl belirtilirken MS X. yüzyıla kadar olan tarihlerde Roma rakamları (MÖ IV. yüzyıl gibi), MS X. yüzyıldan sonra ise Arap rakamları kullanılmalıdır (MS 19. yüzyıl gibi).
- Yayımlanmak üzere gönderilen her makale, Baş Editör, Dergi Editörü ve Alan Editörleri tarafından incelenmektedir.
- Makaleler, ana editörlerin önerileri doğrultusunda Baş Editör tarafından seçilen en az iki kör hakem tarafından değerlendirilmekte ve yayım konusundaki kesin sonuç yazara 3 ay içinde bildirilmektedir.
- Dergiye makale gönderen yazarın gerek kendi çalışmalarından (makale/kitap) gerek tez (Yüksek Lisans-Doktora) gerekse başka bir makalenin ya da kitabın bir kısmını kopyalaması ya da başka bir makalenin önemli bir bölümünü (atıf yapmadan) paraphrasing ile ifade etmesi veya başkaları tarafından yapılan araştırma sonuçlarını kendisine atfetmesi ayrıca hakemlik süreci devam eden makalelerin yayın sürecinden çekilmesi gibi her çeşit etik ve ahlaki olmayan yayıncılık davranışı dergi tarafından kabul edilemez. Böyle bir durum tespit edildiğinde ilgili yazar/ların söz konusu duruma istinaden Phaselis: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi’nde 5 yıl süreyle herhangi bir yayın için başvuruda bulunmaya uygun olmadığı kabul edilir.
- Tezlerden yararlanılarak yazılmış makalelerde mutlaka makalelerin ilk dipnotunda ya da yazar künyesinin hemen altında hangi tez baz alınarak üretildiği belirtilmelidir.
- Dergide sempozyumlar için özel sayı yayımlanmamasına karar verilmiştir.
- Hazırlanan metin, başlık, öz ve bibliyografya hariç 7.500 kelimeyi (yak. 20 sayfa) geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
- Makalenin başlığıyla konusu, amacı, yöntemi, kapsamı ve ana problematiği uyum içinde olmalıdır.
- Makale yazımında genel kabul görmüş bilimsel ilke ve etik kurallarına uygun şekilde kaleme alınmalıdır.
- Makalelerdeki fikir ve sonuçlar yazarların şahsi görüşü olup doğrudan ya da dolaylı olarak derginin görüşü niteliğini taşımaz.
- İlgili yılın dergi Baş Editörü ve editöryal ekibi dergide herhangi bir yayım yapamaz.
- Baş Editör, sadece Phaselis Kazı ve Yüzey Araştırması Başkanı olarak o sene Phaselis’te gerçekleşen ve raporlarıyla ilgili ekip üyeleri tarafından kaleme alanın Disiplinlerarası Phaselis Kazı ve Yüzey Araştırmaları Raporunu yayımlayabilir. Bu istisnanın sebebi, Phaselis Dergisi’nin ana amaçlarından birinin Phaselis’te gerçekleştirilen disiplinlerarası çalışmaların Phaselis Dergisi’nde yayımlanma ilkesidir.
Yürürlük ve Yürütme
Madde 17–
(1) Bu Yönerge PHASELIS: Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi, Yayın Sahibinin kabulünden sonra yürürlüğe girer. Yürürlükten ancak yayın sahibinin kararı ile kaldırılabilir.
(2) Derginin kurucusu Yayın Sahibi derginin Baş Editörü ile editöryal grubu dergi işleyişini ve yayın sürecini sağlıklı ve bilimsel anlamda yürütmekle görevlendirmiştir.
(3) Dergi Phaselis’in tarih, arkeoloji ve yerleşim arkeolojisi üzerinde bir tam görünüm –panoptikon– yaratarak, eşsiz çevresel, coğrafi ve kültürel değerlere sahip UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesinde yer alan Phaselis’i asıl listeye dahil etmek ve gelecek kuşaklara Phaselis antik kentinde yapılan disiplinlerarası kazı ve yüzey araştırmalarından elde edilen güncel sonuçları yayınlamakla yükümlüdür. Phaselis’le ilgili olan disiplinlerarası makaleler Phaselis kazı ve yüzey araştırmaları sonuçları bu platformda yayımlanır.
(4) Derginin bütün sorumluluğu ve yönetimi Yayın Sahibi adına Baş Editörü tarafından yürütülür.
(4) Dergi bağımsız, bilimsel ve açık erişimli yayım organıdır; işleyişinden ve yönetiminden Baş Editör sorumludur.
Madde 18–
(1) Bu Yönerge hükümlerini Phaselis Dergisi Yayın Sahibi yürütür.
(2) Bu yönerge derginin internet sayfasında yayımlanır.
PHASELIS Dergisi Yayın Sahibi